ΕΛΣΤΑΤ: Ακριβή η Δημόσια Υγεία δείχνουν τα στοιχεία

Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν οι Έλληνες προκειμένου να χαίρονται  δημόσιας ” δωρεάν” Υγείας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δειγματοληπτικής έρευνας οικογενειακών προϋπολογισμών (ΕΟΠ) του 2017, που πραγματοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή σε δείγμα 6.176 ιδιωτικών νοικοκυριών στο σύνολο της χώρας το 2017, οι Έλληνες ασφαλισμένοι πλήρωσαν 866 εκατομμύρια ευρώ για συμμετοχή σε συνταγογραφούμενα και μη φάρμακα. Αντίστοιχα το 2016 η συμμετοχή των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων ανήλθε στα 760 εκατ. ευρώ.

Με 875 εκατ. ευρώ συμμετείχε και η φαρμακοβιομηχανία στην ετήσια φαρμακευτική δαπάνη για το 2017 μέσω clawback και rebate. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), πέρσι η συμμετοχή των ασθενών και της φαρμακοβιομηχανίας ήταν το 50% της συνολικής εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης: από τα συνολικά 3.686 εκατ. ευρώ της δαπάνης, τα 1.945 εκατ. ευρώ είναι αυτά που κατέβαλε ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνοντας τα φάρμακα των ασφαλισμένων, τα 875 εκατ. ευρώ είναι το clawback και rebate, δηλαδή η συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας και τα 866 εκατ. ευρώ είναι αυτά που πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι.

 

Στρέφονται στην ιδιωτική υγεία

Στα χαρτιά φαίνεται να έχουν μείνει παράλληλα και οι δωρεάν επισκέψεις στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ καθώς μόλις 300 γιατροί είναι πλέον συμβεβλημένοι με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), ενώ περίπου 600 ιδιώτες συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό καλούνται να διαχειριστούν το βάρος του συνόλου των ασφαλισμένων.

Αυτό έχει οδηγήσει στην αναζήτηση ιδιωτών επαγγελματιών υγείας με τον ασφαλισμένο τελικά να πληρώνει από την τσέπη του το αντίτιμο της επίσκεψης.

Δαπανηρές αποδεικνύονται και οι επισκέψεις στα απογευματινά ιατρεία των δημοσίων νοσοκομείων, αφού για γιατρούς-μέλη ΔΕΠ πρέπει κανείς να καταβάλει από 72 ευρώ (καθηγητής) έως 36 ευρώ (λέκτορας), και για γιατρούς ΕΣΥ από 64 ευρώ (συντονιστής διευθυντής) έως 16 ευρώ (επιμελητής).

 

Πηγή : neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *