«Ερρίκος Ντυνάν» : Το πόρισμα – Οι ευθύνες – Οι αντιδράσεις (video)

Πολιτικές ευθύνες για τέσσερις πρώην υπουργούς αναφέρονται στο πόρισμα  της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της εκποίησης του «Ερρίκος Ντυνάν», ενώ για δύο πρώην υπουργούς, τους Ανδρέα Λοβέρδο και Άδωνι Γεωργιάδη, ζητά την περαιτέρω διερεύνηση για τέλεση ή μη αξιόποινων πράξεων σχετικά με την εκτίμηση της αξίας της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Νοσοκομείου και με την αξία πώλησής του.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα «οι διεξοδικώς αναλυθείσες πρακτικές των Κυβερνήσεων και των Υπουργών Υγείας αναφορικώς με το Νοσοκομείο «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» ήταν απόρροια της sui generis διαπλοκής μεταξύ του Α. Μαρτίνη (ως Προέδρου του Ε.Ε.Σ. και του Κ.Ι.Ε.Ν. [Κοινωφελές Ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν]), μεγάλου τμήματος του πολιτικού προσωπικού των κομμάτων του πρώην δικομματισμού και επιχειρηματικών κύκλων, που αλληλοεξυπηρετούντο ποικιλοτρόπως (προσλήψεις κατά το δοκούν, δωρεάν νοσηλείες υψηλού επιπέδου, διαχρονική ασυλία και διαχρονική ανοχή στην οικονομική κακοδιαχείριση του Α. Μαρτίνη χωρίς τον εκ του νόμου υποχρεωτικό κρατικό έλεγχο στο Ίδρυμα, αργομισθίες σε πρόσωπα συγγενικά ή φιλικά ‘προστατευόμενα’ από υψηλά ισταμένους, υψηλές αντιμισθίες σε μέλη του Δ.Σ. – ακόμη και στους ορισθέντες από τους Υπουργούς Υγείας εκπροσώπους του Κράτους κ.ά.).

Η διαπλοκή, όμως, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε φαινόμενα και πρακτικές εκφυλισμού και διαφθοράς. Οι πρακτικές αυτές αφήνουν ‘αποτυπώματα’ και ‘ίχνη’. Ασφαλώς συνιστούν διαφθορά, επί παραδείγματι, οι αργομισθίες σε πρόσωπα συγγενικά ή φιλικά «προστατευόμενα» από υψηλά ισταμένους. Ασφαλώς συνιστά διαφθορά η παντί τρόπω επιδιωχθείσα και επιτευχθείσα περιέλευση του Νοσοκομείου σε ιδιωτικά συμφέροντα».

Το πόρισμα παραδόθηκε ήδη στους επικεφαλής των κομμάτων που είναι μέλη της επιτροπής και αναμένεται να συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση της επιτροπής στις 15:00 το μεσημέρι της Τρίτης.

«Το πόρισμα είναι ογκώδες και εξετάζει διαχρονικά την πορεία του «Ερρίκος Ντυνάν» που από περιουσία κοινωφελούς ιδρύματος μετατράπηκε σε ιδιωτική περιουσία, κάτι που απαγορεύεται ρητά από το νόμο», δήλωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο πρόεδρος της επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης.

Μίλησε για «μεθόδευση που κατέληξε στο να εκποιηθεί η περιουσία του «Ερρίκος Ντυνάν» με πλειστηριασμό που είχε έναν και μοναδικό πλειοδότη και για ζημία του δημοσίου ύψους περίπου 4,5 εκατ. ευρώ. Οι υπουργοί που είχαν την ευθύνη της εποπτείας του ιδρύματος και συγκεκριμένα οι κύριοι Λοβέρδος και Γεωργιάδης θα πρέπει να απολογηθούν και να δώσουν εξηγήσεις» , είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλωμενάκης.

Επίσης, συνέστησε στη ΝΔ -και σε όσους, όπως είπε, «εκπροσώπους της υπερέβησαν με άσχημους χαρακτηρισμούς τα εσκαμμένα», υπομονή και να μη βιάζεται να βγάλει συμπεράσματα ως προς το αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες, τονίζοντας ότι η κυβερνητική πλειοψηφία κατέθεσε ένα τεκμηριωμένο και συνεκτικό πόρισμα, στηριζόμενο σε στοιχεία από έγγραφα και μαρτυρικές καταθέσεις.

«Βεβαίως χρήζει περαιτέρω διερεύνησης η συμπεριφορά καθενός πολιτικού προσώπου που είχε την ευθύνη της εποπτείας αυτού του κοινωφελούς ιδρύματος [σ.σ.: του “Ερρίκος Ντυνάν”] που μέσα από σειρά μεθοδεύσεων κατέληξε ιδιωτική περιουσία», επεσήμανε ο κ. Μπαλωμένακης σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους.

Παράλληλα άφησε ανοιχτό «να υπάρχουν μικροαλλαγές» στα επόμενα τρία πορίσματα που θα καταθέσει η κυβερνητική πλειοψηφία, σε σχέση με το πρώτο πόρισμα που αφορά τη πώληση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν».

«Για επιχείρηση λάσπης προερχόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου με στόχο την ΝΔ», κάνουν λόγο πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι το γεγονός ότι η εξεταστική δεν κατέληξε σε προανακριτική σημαίνει ότι δεν βρέθηκαν ούτε καν ενδείξεις που να στοιχειοθετούν κατηγορίες εναντίων των υπουργών. «Επιστρέφοντας την υπόθεση στη Δικαιοσύνη, που ούτως ή άλλως την ερευνά, το μόνο που θέλουν να κάνουν είναι να ρίξουν λάσπη στον ανεμιστήρα. Ακολουθούν τη γνωστή μέθοδο των δήθεν εξεταστικών που δεν καταλήγουν πουθενά καθώς δεν βρίσκονται στοιχεία για να υποστηρίξουν τις ευφάνταστες κατηγορίες που φτιάχνουν στο μυαλό τους και στα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ που ελέγχουν», τονίζουν κομματικές πηγές από την Πειραιώς.

«Το γεγονός ότι μετά το φιάσκο της Νovartis επιλέγουν τώρα τη λογική του σήριαλ, δηλαδή πάνε κομματιαστά και βγάζουν στην επικαιρότητα πόρισμα για κάθε υπόθεση, σημαίνει ότι θέλουν να κρατήσουν τη λάσπη στην επικαιρότητα. Λάσπη, λάσπη κάτι θα μείνει. Αυτή είναι η στόχευσή τους. Αλλά δεν θα μείνει τίποτα. Η λάσπη τους θα επιστρέψει για τα πραγματικά τους σκάνδαλα. Υπενθυμίζουμε ότι το «Ντυνάν» πουλήθηκε 115 εκ ενώ χρωστούσε 230 και πληρώθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι. Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ τώρα ενώ πέτυχε αυτή η πώληση να το αγοράσει με μηδέν χρέη έναντι 75 εκ. δείχνει πόσο εσφαλμένη και καταστροφική είναι η πολιτική της» καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Εν τω μεταξύ, «πολύ σημαντικά» χαρακτήρισε στην ΕΡΤ η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου «τα έγγραφα που βρέθηκαν σε κρύπτη στο κτίριο του ΚΕΕΛΠΝΟ. Πρόκειται για στοιχεία που έλλειπαν το 2016 από την κατάσχεση που διενήργησε η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, ελέγχονται, αξιολογούνται και θα ενταχθούν σε κάποια από τα Πορίσματα που θα αφορούν το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, μέσα στο επόμενο δίμηνο. Ερωτηθείσα σχετικά με το εύρος της ζημιάς για το Δημόσιο, απάντησε ότι πρόκειται για μεγάλη, χωρίς ωστόσο ακόμη να μπορεί να εκτιμηθεί».

Οπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης την επόμενη Τετάρτη, τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής θα επισκεφθούν τη κ. Παπασπύρου, για να διαπιστώσουν αν μπορούν να αποτελέσουν προανακριτικό υλικό τα αρχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ που βρέθηκαν σε κρύπτη.

Αδ. Γεωργιάδης και Αν. Λοβέρδος για το πόρισμα

«Το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι για τα σκουπίδια, όπως όλος ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κοινοί απατεώνες», δήλωσε ο πρώην υπουργός Υγείας και Αντιπρόεδρος της ΝΔ, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας της Εξεταστικής για την Υγεία.

«Όπως είχα εγκαίρως προβλέψει από την περασμένη εβδομάδα, όταν υπήρχαν σχετικές αναφορές περί προανακριτικής, αυτή η Εξεταστική δεν μπορεί να οδηγήσει σε καμία προανακριτική έναντι ουδενός υπουργού. Τι έλεγα; Θα κάνουν ένα πόρισμα, θα λένε γενικές ευθύνες, θα το ψάξει η Δικαιοσύνη, ότι έκαναν για το «Ερρίκος Ντυνάν». Το λέω για να μην τους πιστεύετε, είναι κοινοί απατεώνες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι «επί της ουσίας, το «Ερρίκος Ντυνάν» πουλήθηκε επί ημερών μας στην τράπεζα Πειραιώς με 115 εκατ. ευρώ, ενώ είχε 230 εκατ. ευρώ χρέη, το ελληνικό δημόσιο εισέπραξε 40 εκατ., όσα ακριβώς χρωστούσαν και οι εργαζόμενοι, που ήταν τρία χρόνια απλήρωτοι, εισέπραξαν όλα τα χρήματά τους. Σβήστηκαν τα χρέη στους υπόλοιπους ιδιώτες και τώρα το ελληνικό δημόσιο προσπαθεί μέσω του Ωνασείου ιδρύματος, όπως είπε ο κ. πρωθυπουργός να αγοράσει το Ερρίκος Ντυνάν με περίπου 70 εκατ. ευρώ».

«Κοινώς αιτούμαι μετά από αυτή την επιτυχία που είχαμε, από τον κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να μας καλέσει, να μας δώσει και βραβείο για την επιτυχημένη πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν». Ως προς το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι για τα σκουπίδια, όπως είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

«Φιάσκο» χαρακτηρίζει το πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Η έλλειψη συγκεκριμένων αναφορών, το φιάσκο αυτό, αποδεικνύει και την έκταση της πολιτικής μηχανορραφίας», τονίζει σε δήλωσή του ο κ. Λοβέρδος και συνεχίζει ότι «επιβεβαιώνομαι σε αυτό που δήλωσα από την πρώτη στιγμή ότι αυτή η κυβέρνηση και αυτή η πλειοψηφία έχουν φτάσει στο έσχατο σημείο πολιτικής κατάντιας και εξαχρείωσης».

«Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν». Με τη φράση αυτή η Εύη Χριστοφιλοπούλου, βουλευτής της ΔΗΣΥ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία σχολιάζει το πόρισμα της πλειοψηφίας, με το οποίο καταλογίζονται ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων στον Ανδρέα Λοβέρδο, για την πώληση του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν.

Η κ. Χριστοφιλοπούλου τονίζει ότι «οι συνεχιζόμενες διαρροές στον τύπο περί δήθεν πολιτικού σκανδάλου του «Ερρίκος Ντυνάν» έπεσαν στο κενό. Μόνος σκοπός τους ήταν η δημιουργία κλίματος σκανδαλολογίας, και πολιτικών εντυπώσεων, περί δήθεν ευθυνών πολιτικών προσώπων. Το σημερινό πόρισμα της πλειοψηφίας για το «Ερρίκος Ντυνάν» το επιβεβαιώνει. Είναι τόσο εξόφθαλμη η ένδεια επιχειρημάτων, που καταλήγει σε γενικόλογες αναφορές, χωρίς καν περιγραφή ποινικών αδικημάτων. Και πώς να περιγράψεις κάτι που δεν υφίσταται;»

Η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνει ότι «καταδεικνύεται, έτσι, ότι οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έστησαν την εξεταστική της υγείας με μόνο σκοπό τη σπίλωση πολιτικών αντιπάλων και την καλλιέργεια της πόλωσης και του διχασμού, που είναι ως γνωστόν η προσφιλής τους πολιτική μέθοδος».

«Υπάρχει όμως κι ένας ανομολόγητος, πλην εμφανής σκοπός. Να κουκουλωθούν οι ευθύνες των ιδίων και του βασικού τους συμμάχου, της καραμανλικής δεξιάς. Έτσι εξηγείται γιατί δεν κάνουν κουβέντα για το πραγματικό σκάνδαλο, την αλόγιστη σπατάλη και τη διόγκωση της φαρμακευτικής δαπάνης την περίοδο της Δεξιάς το 2005-2009, αλλά και για τις δικές τους ευθύνες, είτε είναι οι παράνομες προσλήψεις, είτε η μη τιμολόγηση φαρμάκων».

Για πολιτικές και ποινικές ευθύνες στα σκάνδαλα σε Υγεία και εξοπλιστικά έκανε λόγο ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Μιλώντας στο κανάλι «Open», ανέφερε ότι πολιτικές ευθύνες υπάρχουν, ενώ για τις ποινικές ανέφερε ότι το ΚΚΕ θα μελετήσει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής και θα τοποθετηθεί.

«Αντί να μιλούν σε ΝΔ και ΚΙΝ.ΑΛ για «λάσπη στον ανεμιστήρα» αναφορικά με το πόρισμα της εξεταστικής», επισημαίνει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις αντιδράσεις ΝΔ και ΚΙΝ.ΑΛ (ΠΑΣΟΚ) για το πόρισμα της εξεταστικής, «ας εξηγήσουν πρώτα γιατί βρέθηκαν χτισμένα έγγραφα και τιμολόγια του ΚΕΕΛΠΝΟ και στη συνέχεια να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα:

– Είναι «λάσπη στον ανεμιστήρα» ότι το Ερρίκος Ντυνάν κατέληξε μέσα από μεθοδευμένες νομοθετικές παρεμβάσεις τους σε ιδιωτικά συμφέροντα, παρά το γεγονός ότι ήταν Κοινωφελές Ίδρυμα και ως τέτοιο απαγορευόταν εκ του Συντάγματος να εκποιηθεί;

– Είναι «λάσπη στον ανεμιστήρα» ότι ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, κ. Γεωργιάδης, ως υπουργός Υγείας, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Τράπεζα Πειραιώς για να βγει σε πλειστηριασμό το Κοινωφελές Ίδρυμα;

– Είναι «λάσπη στον ανεμιστήρα» ότι ο κ. Βορίδης ως υπουργός Υγείας πέρασε νομοθετικές ρυθμίσεις, με τις οποίες εξασφάλιζε ασυλία στα μέλη του Δ.Σ. του Ερυθρού Σταυρού και «παρέσχε» άδεια ιδρύσεως στην Ημιθέα ΑΕ;

– Είναι λάσπη στον ανεμιστήρα ότι ο κ. Βορίδης με νομοθετική παρέμβαση «βάφτισε» ένα δημόσιο νοσοκομείο ως ιδιωτική κλινική;

– Είναι λάσπη στον ανεμιστήρα ότι ο κ. Λοβέρδος κατέθεσε ψευδώς στην Εξεταστική Επιτροπή για τον χρόνο σύνταξης της τροπολογίας, με την οποία άνοιξε το δρόμο για την πώληση του Κοινωφελούς Ιδρύματος;

Με λίγα λόγια, το πόρισμα της Εξεταστικής επιβεβαιώνει με λεπτομέρειες τις σαφείς πολιτικές ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το ξεπούλημα του Ερρίκος Ντυνάν.

Αυτό ωστόσο που αγχώνει πραγματικά ΝΔ και ΚΙΝ.ΑΛ, είναι ότι επιπλέον ζητάει από τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει το σύνολο της υπόθεσης και τυχόν ποινικές ευθύνες των υπουργών τους».

«Η δωροδοκία είναι το καινούριο στοιχείο, είναι από αυτά που δεν παραγράφονται» τόνισε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Γραμματέας ΚΟ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΑΝΕΛ, μέλος εξεταστικής.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, δήλωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «Παρών» και εξήγησε μιλώντας στον Real FM, ότι τα σκάνδαλα είναι διαχρονικά και αν θέλουμε να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα, πρέπει να υιοθετηθεί η πρόταση της Ένωσης Κεντρώων που αναφέρει ότι για δαπάνες του Δημοσίου και προμήθειες που υπερβαίνουν το 1 εκ. ευρώ να προΐσταται εισαγγελέας δια κληρώσεως από το Σώμα Εισαγγελέων Εφετών.

«Το Ερρίκος Ντυνάν ήταν ένα πεδίο ρουσφετιών και συμφερόντων. Διερευνάται η ύπαρξη ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα. Η εξεταστική επιτροπή όμως δεν πρέπει να εργαλειοποιηθεί για μικροκομματικά συμφέροντα», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς.

Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *